HTML

halimi blogja

Ez a blog magamról, gondolataimról, mindennapjaimról szól.

Friss topikok

  • bozs: Szia halimi! Ha legközelebb csapatépítésre kerül a sor nálatok, nézzetek szét nálunk is: csapatep... (2011.07.04. 20:14) Céges csapatépítés
  • halimi: @Anak: Hát igen, a nyelvvizsga még hátra van, úgyhogy nem fogok unatkozni a nyáron. Mihez fogok m... (2009.06.17. 20:01) Sikeres diplomavédés

Linkblog

Diplomaterv

2009.03.10. 14:47 halimi

Mint már korábban írtam ebben a félévben a diplomamunka készítéssel kell foglalkoznom. Ez természetesen adminisztrációs tevékenységekkel indul. Először is fel kell venni a Diplomatervezés című tárgyat és be kell iratkozni erre a félévre a Neptunon. Persze ennyi nem elég, hanem fel kell venni a Dékáni Hivatalból a Diplomaterv adatlapot, majd a Tanszéken jelentkezni kell egy Témára, majd a kitöltött adatlapot le kell adni a Tanszéken. Ebben az a jó, hogy ez konkrétan sehol sincs leírva, hogy mikorra mit kell csinálni. Ennek köszönhetően született meg a HK által összeállított Diplomafélév-HowTo című leírás, ami megpróbálja részletesen leírni a teendőket dátumokkal együtt az elejétől egészen a diplomaosztó utáni ünneplésig. Ez egy nagyon jó leírás, bár sajnos erre sem lehet 100%-osan támaszkodni, ugyanis lehetnek eltérések a tanszékek követelményei között, példúl rögtön az adtlap leadási határidejében, más szerepel a tanszék oldalán mint ebben a leírásban. Ezért nem tudtam pontosan mikorra is kell leadni, így maradtam a minnél előbb annál jobb taktikánál. Végülis kiderült, hogy a leírásban szereplő dátumok a helyesek, így nyugodtan letudtam adni az adtlapot a határidő elött.

Az adatlapnak tartalmaznia kell a Diplomaterv címét, és annak a 3 tárgynak a nevét amiből államvizsgázni szeretnénk. Először furcsán hangzott, hogy nekem kell kitalálni, hogy melyik tárgyból szeretnék államvizsgázni, főleg miután a főiskolán konkrétan megvolt határozva, hogy melyik szakirányon melyik tárgyakból kell államvizsgázni. Persze azért itt sincs olyan nagy szabadság, ugyanis a választott tárgyaknak meg kell felelniük különböző szempontoknak, így végeredményben ugyanaz jön ki, hogy a szakirányos és mellékszakirányos tárgyak közül választasz hármat. Nyilván a könnyeben teljesíthető tárgyak közül próbál választani az ember. :)

Az előző két félévben Önálló laboratórium keretében már elkezdtem egy témával foglalkozni, amit most sikerült továbbvinnem diplomamunka témának. így a cimválasztásnál maradtunk az eddigi címnél, igaz ezt amúgy is csak röptében sikerült megbeszélnem a konzulensemmel, ezért se lett nagyon túlbonyolítva a dolog. Szóval a diplomatervem címe: Ipari protokoll megvalósítása GPRS modemre. Azt úgy bírom, hogy szeretjük megkérdezni a diplomázó embertől, hogy "és miről írod a diplomádat?", majd amikor elmondja a cimét akkor meg csak nagyokat pislogunk, hogy "aha". Bár szinte mindegyik diplomamunkának valamilyen "hangzatos" cime van, amiből elsőre nem igazán derül ki, hogy konkrétan miről is szól.

Szóval az enyém igazából arról szól, hogy egy mobil távfelügyeleti rendszert építünk, vagyis olyan rendszert ami tartalmaz egy mérőberendezést, egy központi gépet, és egy PDA-t. A mérőberendezés a mért értékeket elküldi a központi gépnek, ami továbbküldi a PDA-nak, vagy egy "okos" telefonnak, amin megjelenik a rendszer aktuális állapota. Attól lesz mobil, hogy a berendezés és a központ, a központ és a PDA közötti kommunikáció a mobil telefonhálózaton keresztül zajlik, így nincsenek helyhez kötve. Ahoz, hogy a mérőberendezés és a központi gép a mobil hálózaton kesresztűl tudjon kommunikálni, szükség van egy programozható GPRS modemre. Az én munkám az, hogy erre a modemre írjak egy olyan programot amely az ipari protokollnak megfelelő "nyelven" tud kommunikálni a mérőberendezéssel, és képes az adatokat továbbítani a központi gépnek.

Ez a feladat az egyetemen folyó egyik projektnek a része, ezért konkrét határidőkkel rendelkezik, vagyis az elsődleges határidő a február vége volt, a végső határidő a március vége, amikor már teljesen készen, stabilan működő állapotban kell lennie az egész rendszernek. Szóval most minden időmet az elmúlt hetekben, és a következő hetekben ezzel töltöm, hogy készen legyünk a határidőre. Ha ezzel készen vagyunk akkor pedig elkezdhetem írni a dokumentációs részét, vagyis a diplomatervemet, aminek május közepéig kell elkészülnie.

Arra a kérdésre, hogy miért Diplomaterv és miért nem Diplomamunka, a már említett Diplomafélév-HowTo a következő választ adja: Azért mert a Mérnök tervet készít.

Szólj hozzá!

Címkék: iskola diploma ügyintézés

A bejegyzés trackback címe:

https://halimi.blog.hu/api/trackback/id/tr63993686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása