HTML

halimi blogja

Ez a blog magamról, gondolataimról, mindennapjaimról szól.

Friss topikok

  • bozs: Szia halimi! Ha legközelebb csapatépítésre kerül a sor nálatok, nézzetek szét nálunk is: csapatep... (2011.07.04. 20:14) Céges csapatépítés
  • halimi: @Anak: Hát igen, a nyelvvizsga még hátra van, úgyhogy nem fogok unatkozni a nyáron. Mihez fogok m... (2009.06.17. 20:01) Sikeres diplomavédés

Linkblog

Elkülönített záróvizsgák

2009.06.13. 11:04 halimi

A BME-VIK-en 3 tárgyból kell államvizsgázni. Ezt a 3 tárgyat a hallgató választhatja ki egy listából. Vannak bizonyos szempontok, ami alapján ki kell választani a tárgyakat. Egy tárgynak kapcsolódnia kell a Diplomaterv témájához, ebből a tárgyból a diplomavédéssel együtt kell vizsgázni. A másik két tárgy megválasztása szabadabb, de lennie kell a főszakirányos tárgyakból, de nem lehet mindegyik onnan. Szóval választhat az ember a főszakirányos, mellékszakirányos, szakmai választható közül egyet-egyet, de lehet választani az alapozó tárgyak közül is. Ebből a két tárgyból ún. elkülönített záróvizsga van, ami azt jelenti, hogy ezekből a tárgyakból nem a diplomavédéskor, hanem egy másik időpontba kell vizsgázni.

Én elkülönített záróvizsgatárgynak egy főszakirányos, és egy mellékszakirányos tárgyat választottam. Próbáltam olyan tárgyakat választani, ami érdekes és viszonylag könnyű volt a vizsga belőle. :) Az elkülönített záróvizsgatárgyakkal kapcsolatos tudnivalók megszerzése elég körülményes. Még a félév elején lead az ember egy jelentkezési lapot, amin megjelöli a Diplomaterv témáját, meg a tárgyakat. A Neptunon csak annyit kell csinálni, hogy fel kell venni a Diplomatervezés című tárgyat, de a záróvizsgatárgyak sehol nem jelennek meg. Vagyis a későbbiek során a Neptunból semmilyen információt nem kapuk a záróvizsgákkal kapcsolatban. A záróvizsgatárgyakkal kapcsolatos dolgokat a hallgatóknak kell intézni. Vagyis amikor eljön a vizsgaidőszak, akkor a hallgatónak kell kiderítenie, mikor és hol lesznek a záróvizsgák. Ezt az információt persze a Tanszéken nem tudják megmondani, ezt csak az adott tárgy tárgyfelelőse tudja csak. Tehát az adott tanártól kell kideríteni a dolgokat. Na ez az ami nem könnyű feladat. A tanárok ugyanis nem ismerik az email-t, vagy csak szimplán nem válaszolnak rá, a telefont se ismerik, legalábbis sose veszik fel, és természetesen a szobájukba sincsenek sose. Nomeg persze a vizsgaidőszak közepén mennek el külföldre nyaralni. Tehát nehéz feladat elé néztem. Az egyik tanárt sikerült néhány email után utolérnem, a másikkal egy kicsit nehezebb volt a dolog, ott végigment az előbb említett procedúra (email, telefon, személyes megkeresés) és végül kiderült, hogy "állítólag" külföldön van. Node a végén csak sikerült utolérni.

Miután az ember kiderítette, hogy mikor és hol lesz a vizsga, már csak azt nem tudja, hogy pontosan miből kell készülni, és hogy mire számítson, szóbelire vagy irásbelire. Én nem értem, hogy ezeket az információkat miért nem lehet könnyen elérhetővé tenni. Ugyanis minden tanárnak, de legtöbbször a tárgynak is van honlapja, amin általában meg is szokták osztani a dolgokat (jegyzetek, vizsgaidőpontok, vizsgaeredmények), de ez valahogy záróvizsgávval kapcsolatban nem működik. Pedig a tanárok is megkönnyítenék a dolgukat, ha ezeket az információkat is közölnék a honlapon, és akkor nem zaklatná őket naponta 20 hallgató.

Mivel nem sikerült megtudnom, hogy mire számítsak ezért egy kicsit nehezebb volt a felkészülés. Az a csalóka ezekkel a vizsgákkal, hogy azt gondolja az ember, hogy csak mégegyszer le kell vizsgázni az adott tárgyból. Szóval nem viszi túlzásba a tanulást, hiszen úgy gondolja, hogy már úgy is tudja az anyagot. Csak azt felejti el, hogy miután levizsgázott egy adott tárgyból a vizsga utáni nap már nem is emlékszik semmire, de ez kell is, mert már egy másik tárgyból kell készülnie és "kell a hely" az agyába. Szóval amikor elkezdi átnézni újból a tanultakat, akkor döbben rá, hogy már nem emlékszik semmire, és bizonyos dolgok teljesen újszerűen hangzanak. Nálam ez a probléma jött elő, és miután későn kezdtem az egész tanulásnak neki, nem sikerült teljesen jól felkészűlnöm. Az igazi meglepetés akkor ért amikor az első tárgyból elmentem vizsgázni. Számítottam arra, hogy szóbeli lesz, de arra nem, hogy csak a tárgy egyik feléből. Ugyanis a tárgyat két tanár oktatta, két különálló témából. A vizsgán viszont csak a vizsgáztató tanár témájból kellett csak vizsgázni, természetesen ez volt a tárgy nehezebbik fele. Emellett persze sikerült egy (számomra) nehezebb kérdést is kapnom. Végülis sikerült egy hármast összehoznom. A másik tárgynál már próbáltam jobban készülni, és mivel ez a tárgy is két részből állt, ezért az adott tanárhoz tartozó részekből jobban készülni. Viszonylag elég nagy volt az anyag amit meg kellett tanulni, nomeg nehéz úgy tanulni, hogy az ember egész nap dolgozik, és amikor este hazaér akkor áll neki. Szóval most sem sikerült teljesen jól felkészülnöm. a vizsga hasonló volt, szóbeli, csak a tanár részéből, és megint egy nem túl szerencsés kérdés, az eredmény is hasonló lett, hármas.

Az igaz, hogy nem sikerült tökéletesre a végeredmény, de annak azért nagyon örülök, hogy végre túl vagyok rajta. Már csak a diplomavédés, és egy záróvizsga van hátra. Ezekre már megpróbálok jobban felkészűlni. :)

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás bme iskola záróvizsga

A bejegyzés trackback címe:

https://halimi.blog.hu/api/trackback/id/tr201182368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása